Winnen van Waanzinnige Weerstand

Winnen van de waanzinnige weerstand, dat is wat ik wil! Ik wil dat het comfortabel is. En dat het me op een presenteerblaadje wordt aangereikt. Want ik heb het al zo lastig met andere dingen.

Ik heb ook helemaal geen zin om dáár nu weer energie in te moeten steken. Ik wil het helemaal niet aangaan!

Waanzinnige weerstand voel je; je wilt het NIET.

Yep. Been there, done that, bought the t-shirt.

Ik wil vliegen, harder dan hard. Creëren, neerzetten. Voor vol aangezien worden. Dingen in de wereld zetten, mensen ráken. O o wat een wensen, wat een berg heb ik te brengen.

En dat kan nu niet. Ik word tegengehouden.
Door omstandigheden. Door de kinderen waar ik voor moet zorgen. Door de buurman die zijn auto altijd op ‘mijn’ plek parkeert. Door die ene ouder op school, of die leerkracht. Door de verwachtingen van mijn moeder. Of mijn vader. En dat ik zelf geld in het huishoudpotje wil in kunnen brengen helpt ook niet mee. De zeurende buurvrouw houdt mij tegen in wat ik wil. Wat ik kan!

(Niet allemaal mijn persoonlijk opmerkingen hoor! Heb ook een aantal van mijn klanten en wat ik van anderen hoor hier doorheen gehusseld.)

Het ligt allemaal aan hen. En dan moet ik ook nog ergens de energie vandaan zien te halen MIJN ding in de wereld in te brengen.

En als ik al die happy people op social media mag geloven, dan is het wel handig, noodzakelijk, voorwaardelijk zelfs, zucht, dat ik ook telkens iets ‘out of my comfortzone’ doe. Want dan ga ik groeien. Dan pas leer ik het. Dan pas … ga ik leven.

Of zo.

En I hate to breake it to you; dat klopt. Maar ik heb ook een voordeel voor jou; jouw ‘out of comfortzone’ ligt dichterbij dan je denkt.
Dus dat scheelt weer.
Hoop ik dan voor je.

Al die energie die je nu steekt in het voorkomen, afwenden, ombuigen, wegstoppen, negeren van dat wat je NIET wilt; die energie kost het je nu.

Kijk eens naar een gemiddelde dag. Hoeveel procent van je dag ben je bezig met wat je niet wilt en dat voorkomen (afwenden, ombuigen, enzovoort).
Dat is een weergave in tijd.
Schaal vervolgens eens in, hoeveel levensvreugde dit jou kost; hoe lager bij de 1 hoe minder levensvreugde je erdoor ervaart, hoe dichter bij de 10 hoeveel levensvreugde je ervaart ondanks dit ‘iets wat je niet wilt en de moeite die je er insteekt dat te voorkomen’.

Nu ga ik je vertellen dat je deze cijfers en het bijbehorende gevoel KAN veranderen.
En ja, dat kan jij zelf.
Ook jij!

De vraag is, wil je dit?

Iedereen zal nu enthousiast ja knikken. Ja je wilt meer levensvreugde ervaren. Ja je wilt minder tijd en energie kwijt zijn aan dat vervelende iets.

De oplossing zit in het aangaan van het ongemak. En dat ongemak lijkt voor jou nu groter dan het ongemak van het lage cijfer op levensvreugde.
Lijkt groter dan de energie die het je nu kost.

Aangaan van ongemak is niet onze eerste natuur. Liever ga je het uit de weg. Hoe eenvoudiger je het hebt gehad in je leven, hoe minder oefening je hebt in het aangaan van ongemak.

Want ongemak is niet iets wat we willen. We denken het ook niet te kunnen handelen. En daarom gaan we het uit de weg.

En blijven we hangen in het niet willen aangaan om er beter uit te komen.

Angst dus. Angst omdat je niet weet hoe je met ongemak om moet gaan. Angst omdat je van te voren nog niet weet hoeveel ongemak er mee gepaard gaat.

Je zelf regelmatig uit te nodigen ‘uit je comfortzone’ te gaan, is dus het bewust oefeningen in omgaan met ongemak. Omgaan met het hanteren van je angst.

Beseffen dat iets wat jou iets kan brengen, iets kan opleveren, dat dat eerst ook een tijdje jou iets ‘kost’.
We willen niet dat het ons iets kost.
We willen het nu.
En meteen.

En zonder gedoe graag.

‘Want ik weet niet hoe ik met ongemak om moet gaan.’

En daar zit jouw leerstuk; welk ongemak is er voor jou, als je het toch aangaat: dat onderdeel dat je juist niet wilt aangaan.

Omdat je nog niet weet hoe.
Omdat je er angst voor hebt.
Omdat het dingen van je vraagt.

Het vraagt iets van je te leren, omdat je dat nu nog niet kan.
Leren je eigen mening te vormen.
Leren je eigen mening te brengen.
Leren je eigen mening te brengen en je dan niets aan te trekken als een ander een andere mening heeft.
Leren toch je mening te geven, zelfs als iedereen anders lijkt te denken.
Leren je verantwoordelijkheid te nemen.
Of je verlies.
Leren iets te doen wat je nu nog niet kan of weet.
Erkennen dat je iets nog niet kan of weet.

Het kan zo veel zijn. Wat is jouw leerpunt?

Dit inzien, maakt het al de helft makkelijker om het aan te kunnen gaan, omdat je dan weet wat je te doen hebt. Je weet dan ook beter wat het je gaat kosten.

En je kunt een inschatting maken wat het je gaat opleveren, als je het toch gaat doen, dat wat je juist ‘niet wilt’.
Inschatten hoeveel tijd, energie en levensvreugde je het gaat opleveren.

En die voel je nu al! Want nu merk je nog hoeveel tijd, energie en levensvreugde het KOST.
Het kan anders. Echt. Je hoeft het alleen nog maar te leren.

Wil jij dat?

Door liefde, Ans
Ps Doe de quick scan om in 2 minuten helder te krijgen op welke gebieden jij nog iets te ontwikkelen hebt. Helder, snel, overzichtelijk inzicht. Kun je daarna kijken of je het wilt 😉 Hiermee krijg je meteen een indicatie op welke gebieden je iets kunt aanpassen. Dit kan wel eens anders zijn dan jij dacht!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Mis geen waardevolle tips om echt onbelemmerd te ondernemen!