Welke angst remt jouw verlangen?

Als je iets ont-zet-tend graag wilt – je weet wel, zo’n eentje vanuit je tenen – waarom doe je dat dan niet? Wat maakt dat je jouw verlangen niet leeft? Waarschijnlijk herken je het eeuwenoude gepingpong in je hoofd; je wilt graag doen wat bij je past en tegelijkertijd ben je zelf eigenlijk diegene die het tegenhoudt. Misschien onbewust, maar toch! Dat komt door een specifieke angst. Die onbewust saboteert. Heb jij jouw verlangen-remmende-angst al helder?

Boodschapper

Angst heeft de prettige bijwerking dat je jezelf behoedt. Dat je extra gaat opletten. Dat je omzichtig te werk gaat. Angst is daarmee een waardevolle boodschapper. Totdat het zich te veel met je verlangen gaat bemoeien, te veel negatieve invloed hierop heeft. Dan zorgt angst, onbewust en indirect, dat jij ‘het niet van de grond’ krijgt. Dat jij niet de juiste beslissingen maakt, geen stappen gaat zetten. 

Meestal weten we niet eens precies wat maakt dat we onszelf (laten) tegenhouden. Daarom is het belangrijk dit eerst helder te krijgen, zodat je daarna die angst kunt aankijken. Om vervolgens te beslissen wat je er mee wilt. 

Angsten

Het helder krijgen om welke angst het precies gaat, vraagt om verder te kijken dan wat er aan de oppervlakte lijkt te spelen.

Stel je wilt graag een winkel openen. Maar je merkt dat je opziet tegen de hele papier- en verzekeringstoestand. Dan blijf je dralen en uitstellen. Je schakelt ook geen hulp in. En zo blijf je verlangen, maar gaat die winkel nooit open. 

Onderliggend is er een angst. En het kan zijn dat die angst helemaal niets met die papierwinkel te maken heeft!

Zo kunnen er alleen al in onderstaand ‘winkelvoorbeeld’ verschillende angsten om te hoek kijken; bij 3 mensen die nu denken een winkel te starten, kan bij elk van hen een andere angst zijn die hen daarvan weerhoudt.

Angst: te egoïstisch

Gaat het om dat jij het verlangen hebt voor jezelf een winkel te beginnen, terwijl je moeder dat niet kon? In haar generatie. Met die financiële (on)mogelijkheden. 

Wens jij een vrijheid die je opa zich niet kon verloven omdat hij de familieboerderij moest overnemen?

Angst: niet boven het maaiveld ..

Gaat het erom dat jij met een eigen winkel in staat zult zijn meer te verdienen dan je vader?

Of dat je met jouw toko meer aanzien zou kunnen krijgen dan de meeste mensen in je omgeving?

Ben je bang dat je geen erkenning zult krijgen voor jouw concept, omdat het te anders is?

Angst: voor verlies

Ben je ben voor financiële verliezen? 

Of angst voor het verlies van vrijheid omdat jij zelfs op zondag in de winkel zal moeten staan? 

Ben je bang voor het verlies van vrienden die je ambitie niet snappen?

(Lukt het jouw niet goed jouw angst zelf helder te krijgen? Ik help je hier graag bij. Ik krijg telkens te horen dat ik knettergoeie vragen kan stellen die keer op keer ‘raak’ zijn en in no-time leiden naar het helder maken waar het eigenlijk om gaat.)

Oordelen

Bij angsten, komen onlosmakelijk oordelen om de hoek kijken. Onbewuste oordelen soms, maar wel hele bepalende oordelen. 

Wie ben jij dat je wel je eigen geluk mag najagen, terwijl je moeder dat niet kon of deed.

Jij ‘vindt’ (of hebt hier onbewust moeite mee) dat je niet meer hoort te verdienen dan je vader. 

In jou zit ‘het verhaal’ dat je eigenlijk net als je opa niet je eigen toekomst mag indelen.

Nieuw besluit

Je ziet, er zijn heel verschillende soorten angsten. Ze hebben echter gemeen dat ze je belemmeren. Ik noem het hier angst. Maar vaak zijn het ‘verhalen’. Onhandige verhalen, die jij in je hoofd gevormd hebt door wat je hebt meegemaakt of opgepikt uit je omgeving en er je eigen verhaal van hebt gemaakt. 

Uiteindelijk zijn er vaak twee soorten angst die hier aan ten grondslag liggen; veiligheid en bestaansrecht. Het voelt nog niet veilig genoeg voor je stappen te maken om bovenstaande verhalen te overkomen. Als jij voelt dat je ‘bestaansrecht’ hebt, wat zich meestal uit in ‘ik voel dat ik het waard ben’ dan helpt dit je stappen te zetten hoe je het voor jezelf veiliger kan maken om bovenstaande angsten te overwinnen.

Als je helder hebt wat je angst is, welk oordeel daarbij om de hoek komt kijken, dan kun je kijken of je een nieuw besluit wilt maken. 

Jij mag kiezen voor je eigen welzijn, en hoeft niet dat van je moeder te vervullen, noch door haar keuzes in levensloop tegen te laten houden. 

Nu je bijvoorbeeld weet dat je het in je hebt meer te verdienen dan je vader, kun je wellicht bedenken dat je vader het waarschijnlijk zal toejuichen dat zijn dochter of zoon het zo goed zal doen.

Als je weet dat je met jouw winkel kunt bijdragen aan het welbevinden van anderen, zou het dan juist niet egoïstisch zijn die winkel niet te starten?

Jij kunt kiezen of je het wel eens bent met het ‘oude verhaal’ of dat je je eigen verhaal over jezelf wilt gaan schrijven.

En in JOUW nieuwe verhaal wordt je moeder misschien wel je back-up tijdens drukke winkeldagen. Of gaat paps de boekhouding bijhouden. 

Verlangen dat wordt geremd door angst gebaseerd op oordelen waar je wellicht nieuwe besluiten op wilt maken: als je je verlangen nog niet leeft dan ‘is er nog veel werk aan de winkel’ 😉 

Tijd voor een nieuw besluit, maar hoe pak je dat aan? Ik coach hier juist op (check via menu wat ik voor je kan doen) en heb een gratis Inspiratiegids geschreven Verander je verhaal, verander je leven!

[ Dit artikel is eerder gepubliceerd via de Bewustzijnsschool Amsterdam ]

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Mis geen waardevolle tips om echt onbelemmerd te ondernemen!