Tool 9

Onhandige overtuigingen

Wij als mens hebben allemaal oordelen. Ooit besluiten genomen. En ons leven hier naar ingericht. Dat is handig; om telkens opnieuw te ontdekken en beslissen over alle dingen de hele dag door, dat is niet werkbaar. Dus automatisch pak je eerst de onderste la van de vaatwasser uit, en daarna pas de bovenste. Je smeert eerst boter op je brood en daarna beleg. Dit lijken futiliteiten (en dan zijn het ook) maar het geeft aan dat juist dit soort kleine logische dingen je helpen de dag eenvoudiger door te komen.

Ook op grotere dingen heb je een keer een besluit gevormd. Na een oordeel. Je hebt een mening over milieubesparing en handelt er verregaand naar, of je gooit je papier in de grijze kliko om je leven eenvoudiger te maken. Je vindt de meeste uitspraken van persoon x maar flink onnozel, dus alles wat diegene zegt neem je met een korrel zout.

Maar dan de overtuigingen, vooral die onhandige. En vooral die overtuigingen die zo’n impact op je doen – en laten ! – hebben. Dat er zoveel energie naar toe gaat, ondanks dat het eigenlijk niet meer klopt voor jou.

Dit zijn de overtuigingen, die een worsteling qua energie beginnen te vormen. Telkens opnieuw probeer je dat ‘verhaal in je hoofd’ kloppend te maken. Zelfs als het een super onhandig verhaal is. Bijvoorbeeld:

  • ik moet toch dat werk blijven doen, want anders heb ik geen inkomen. Ook al kost het me zo veel energie, wilskracht, zelfbeeld.
  • ik moet toch mijn vader tevreden houden en doen zoals hij voorstelt: die functie, dat huis, die vrienden, die partner. Ook al gaat het tegen mijn levensvisie in en mijn levensenergie eigenlijk om daar aan vast te houden.

Wat je gaat doen is kloppend proberen te maken, wat niet kloppend is voor jou. En dat kost je bakken met energie! Daar gaat zo veel van jou energie naar toe, dat je weinig overhoudt voor wat juist wel past bij jou. Je leeft als het ware ‘de verkeerde kant op’.

Voel jij dat het wringt en wrikt. Voel jij ergens dat ‘het niet meer klopt’ maar vind je het lastig te duiden? Begin dan eens te kijken naar jouw worstelwoord.

Wat is het dat jij vooral NIET wilt zijn of genoemd worden. Zo erg niet, dat daar heel veel energie naar toe gaat. Dat het door de dag heen op allerlei manieren terug komt. Bijvoorbeeld lui, gierig, oneerlijk.

Of welk thema merk jij een worsteling op; je mag je hoofd niet boven het maaiveld uitsteken. Het beroep uitoefenen wat jij eigenlijk wilt, dat kan toch helemaal niet! Kiezen voor jezelf en jouw geluk, dat is not done, je moet voor je naasten zorgen!

Het kan zijn dat jij zulke diepgaande onhandige overtuigen hebt dat ik noem ‘het verhaal in je hoofd’. Dat verhaal leef jij. Misschien is het niet eens je eigen verhaal!

En dan kun jij met dit programma Leef vanuit jouw kern nog zo veel stappen zetten. Als je telkens de stap die nodig is niet kan maken, vanwege zo’n verhaal in je hoofd, dan is het nodig eerst dat verhaal te veranderen.

Mag jij jouw leven leven?
Mag jij vanuit jouw kern leven?

Mag jij zijn wie jij bent, met alles wat jij bent volgens je ouders/omgeving? (Dus heel duidelijk weten; ben jij het zelf die beslis dat je dat niet mag/kan of komt het van buiten jou dat je dat niet mag/kan zijn omdat je moet voldoen aan wat zij je opleggen. Zelfs dan kun je hiermee aan de slag om hier los van te komen. De start is dat je hier bewustzijn op krijgt.)

Mocht je hiermee te maken hebben, en hier zelf niet uitkomen, neem contact met me op. Ik kan met je aan de slag door je mijn talent als woordfluisteraar in te zetten. Daarmee kan ik reageren op jouw worstelwoord. En helderheid helpen krijgen of het nodig is een diepgaander verhaal te veranderen. Daarvoor zou een Doorbraaktraject geschikt zijn. Dat gaat buiten het programma van Leef vanuit jouw kern om. Maar is hier juist wel aanvullend op! (je krijgt korting op het Doorbraaktraject als je in het programma Leef vanuit jouw kern dit aanvraagt.)

Voor nu; wat je kunt doen is een paar keer tijd nemen om je eigen gedachten te onderzoeken.

  • Brood met beleg of yoghurt met muesli ’s ochtends; wat vind ik ervan?
  • Een serie kijken voor ik naar bed ga, een boek lezen of stretchen?
  • Het voorstel van mijn werk/club/vereniging, wat vind ik er eigenlijk zelf van?
  • Past deze taak, of dit werk, nu nog bij mij?

Wil je nog eens nalezen over wat worstelwoorden zijn, lees dan deze blog.