Tool 13

Genoeg zelfliefde

In tegenstelling wat het onderwerp aan associatie kan oproepen gaat het hier niet (alleen) over het sexuele aspect als het gaat over zelfliefde.

Het gaat met name om of jij jezelf belangrijk genoeg vindt om tijd, aandacht, voedsel, liefde, plezier te besteden.

Geef jij jezelf wat je nodig hebt? Aan voedsel voor je lijf. Voedsel voor je geest. Aan aandacht, aan liefde?

Weet jij uberhaupt wat je nodig hebt? Hoeveel ‘genoeg’ dan is?

En stel dat het niet genoeg is, hoe kun je het dan genoeg maken? Wat heeft dat nodig?
Tijd?

Aandacht?

Een keuze om jezelf hoger op je prioriteitlijst te zetten?

Samenvattend zou je kunnen vragen: brand jouw vuurtje genoeg om jezelf aan te verwarmen? Want als dat er nog niet eens is, hoe kun je dan warmte uitstralen naar een ander?

Je kunt heel lang doorgaan jezelf dingen te ontzeggen. En daar zelfs heel stoer over doen. Maar gaandeweg dooft je vlam, raak je opgebrand.

Klopt het dat jij eerst een schuld moet inlossen, voordat jij jezelf aandacht, tijd, liefde mag geven?

Moet je eerst de aardappelen hebben geschild, voordat jij even pauze mag hebben?

Moet je eerst die verjaardagskaart hebben verstuurd, voordat jij even een tijdschriftje gaat lezen?

Wat zijn jouw manieren om je warm te voelen van binnen, vervuld, blij. Heb je überhaupt manieren om jezelf een fijne tijd te bezorgen? Of heb je je hierin afhankelijk gemaakt van anderen?

De inner realising man gaat over het kanaliseren, dus focussen en je doel stellen. Jij mag dus ook voor jou zelf, ten gunste van jou, doelen stellen. Wat is goed voor jou. Wat zijn wensen die jij tot uitvoering wilt brengen, puur omdat het jou blij maakt. Dat kan een hobby zijn. Of een vakantie naar een specifiek gebied. Iedere week een verse bos bloemen in jouw lievelingskleur. Of dat gebakje op zondag.

Een prachtige manier om letterlijk liefde voor jezelf voor ogen te hebben is het maken van een ‘moodboard’ en dit keer letterlijk over ‘moods’ welke dingen brengen jou in liefdevolle stemming, waarmee doe je liefdevolle dingen voor jezelf. Plak die op een A4 of groter vel. Wensen, verlangens, fijne dingen om te doen.

Als je dit op een plek hangt waar je het dagelijks kan zien, dan helpt het om hier bewust actief mee bezig te zijn! Succes!