Tool 12

In dit deel in het kwadrant van de innerlijke educated grandfather gaat het om doen/zijn als het gaat om jouw plek innemen. Echt bewust jezelf toestaan met alles wat je bent.

Dat je dus op jouw plek, in jouw energie gaat staan. En niet half op het randje, om toch nog snel eruit te kunnen stappen om aan anderen hun verwachtingen te voldoen. Of snel je eigen idee en intentie te verlaten ten gunste van de groep.

Ook op je plek blijven staan als het lastig is. Als het lijkt alsof jij de enige bent met een afwijkende mening. Wellicht juist omdat dat jouw taak is. Jouw thing 2 do hier in de wereld! Als er nooit ‘afwijkende’ denkbeelden waren, dan was het wiel niet ontstaan. Geen vliegtuig. Was er geen antibiotica ontdekt.

Daarmee vraagt het ook om de verantwoordelijkheid aan jezelf trouw te zijn. En aan te gaan, te leren dealen, met de onprettige gevoelens die gepaard gaan als jij je alleen voelt. Als jij je de einzelganger voelt met een afwijkende mening.

Wat heel fijn kan zijn is de volgende oefening:

Neem een pen en papier en schrijf allemaal eigenschappen van jezelf op. Ook de eigenschappen waarvan jij denkt dat ze afwijken van de norm. Ook die waar je onzeker over bent. Ook die waar je nog niet zo de kracht/winst van inziet.

Neem dan een groter vel of plak 2 A4tjes aan elkaar vast. Zet er een grote cirkel op, zo groot dat jij er in kan staan met beide voeten. Neem desnoods extra papier of een stuk van een oude behangrol.4

In die cirkel schrijf je al die eigenschappen van jezelf over.

Ga dan letterlijk in die cirkel staan. Maak er contact mee, bewust. Je kunt zelfs even grondingsoefening doen of de oefening ‘de mooie boom’ doen van tool 8.

 Als je zo echt stevig staat in jouw energie, neem dan een vraagstuk voor de geest. Iets waar jij over te beslissen hebt. Begin eens met een eenvoudige vraag als ‘wil ik vanavond nasi eten’. Of wil ik vandaag deze kledingstukken dragen die ik nu bedenk. Of waar zou heel fijn zijn als ik vandaag even kan wandelen.

Door letterlijk contact te maken met wat jij bent, in jouw energie te staan, kan dit je helpen echt vanuit jou zelf over dit vraagstuk te beslissen.

Ben je in staat jouw mening in je lijf te voelen als okay. Als zo vind ik dat, en daar ben ik helemaal okay mee?

Onthoud of schrijf op wat je nu over dit vraagstuk denkt.

De volgende stap over nog dezelfde wat eenvoudige vraag als eten of waar te wandelen, is dat je nu ergens in de ruimte gaat staan, maar dus niet op jouw cirkel. En dan dezelfde vraag te stellen. Wellicht is je antwoord het zelfde; je hebt wel of geen zin in nasi. Of de wandelplek blijft het zelfde. Maar; voelt het antwoord nu hetzelfde in je lijf? Kijk of je verschil kunt opmerken.

Dan een moeilijkere vraag, ga weer in jouw cirkel met eigenschappen staan. Stel jezelf een vraag die wat moeilijker is in de zin dat je wellicht te maken hebt met de mening of planning van een ander. Het lijkt je leuk samen met iemand  (nog niet bedenken wie) een middagje op stap te gaan naar iets dat jij heel leuk vindt voor jou om te doen. Ga op jouw cirkel staan en bedenk hoe leuk het zou zijn om dat samen met iemand te doen. Voel dat in je lijf.

Ga dan ergens anders in de ruimte staan en stel je voor dat je dan bij iemand bent die je mee zou willen vragen hiervoor. Ga daar staan. Ogen dicht. En stel de vraag aan die echte persoon, die nu niet in de ruimte is. Hoe voelt dit in je lijf? Kun je bij je fijne gevoel hierover blijven? Merk je dat je iets gaat wankelen, onzeker worden? Dat je je afvraagd of die ander ook wil? Merk je op dat je wellicht j plan wilt aanpassen om tot een compromis te komen?

Alles is hierbij goed, het gaat er om dat je opmerkt wat er intern bij jou gebeurt. Dit gebeurt namelijk iedere keer als je in contact bent met die ander. In hoeverre mag jij er van jezelf zijn, met jouw ideeën en wensen. En in hoeverre pas jij je aan?

Het begint met bewustzijn. En als je dit steeds meer en sneller letterlijk in je lijf kunt opmerken, dan kun je meer en meer hier naar beginnen te luisteren. En gehoor aan geven wellicht!