Leren jezelf te ‘beschermen’ tegen invloeden van anderen?

#HSP #energie #bewustzijn #tools #zelfvertrouwen #zelfbeeld #onbewusteovertuiginen #patronen #doorbreken #coach #gronden #aarden

Het gaat bij jou zo snel, bijna automatisch: het contact met jezelf verliezen, uit je centrum vertrekken, je gaat uit jouw energie! Jouw oplossing is tot nu dat je dan graag wilt leren hoe je je tegen de invloeden van anderen, met name hun negatieve energie, kunt beschermen. Ik leg je uit wat een veel effectievere oplossing is!

Tools

Waarschijnlijk ben je op zoek gegaan naar iets wat je hierbij zou kunnen helpen. Misschien ben je iets tegen gekomen als ‘gronden’ of ‘aarden’. Wellicht is mindfulness op je pad gekomen. Yoga, meditatie. Energetische oefeningen als een struik met doornen of een zeepbel om je heen.

Dit zijn tools die je kunnen helpen en ondersteunen. Maar, als je ‘nee’ op mijn stelling in de post hebt beantwoord; dan ben je er nog niet! Er moet iets essentieels gebeuren op wezenlijk niveau.


Fundamenteel aanpakken

Het ‘uit contact met jezelf gaan’ heeft iets anders nodig dan zo’n tool om in contact met jezelf te blijven.

Wat fundamenteel nodig is, zijn bewustzijn en inzicht wat maakt dat je dit (onbewust) doet. Helderheid op het mechanisme bij jou wat maakt dat je ‘uit contact met jezelf gaat’.

Hierin zijn twee pijlers te herkennen die op elkaar inspelen; de beweging en jouw bewustheid over jezelf.

Functie

Je zou het kunnen bekijken als dat het ‘vertrekken uit contact met jezelf’ ergens een functie voor je heeft. Of in ieder geval had; nu vind je het niet meer prettig, handig.

Als je deze functie helder hebt, dan kun je haar aankijken voor wat ze nu nog voor waarde voor je heeft. Als je antwoord dan blijft, dat het anders voor jou mag gaan, dan kun je aanvangen om het te gaan veranderen.

Mechanisme doorbreken

Het mechanisme van nagenoeg automatisch uit het contact met jezelf gaan als je contact met anderen hebt, mag letterlijk doorbroken worden. Pas daarna kun je ontdekken, leren, ontwikkelen hoe je wèl in contact kunt blijven met jezelf bij contact met anderen. En daar zijn bovengenoemde tools heel fijn ondersteunend bij! Maar nogmaals, eerst moet op fundamenteel niveau een ander bewustzijn en beweging bij jou plaatsvinden.

Bescherming

Aanvulling wil ik hier benoemen, dat veel mensen bij mij komen met de vraag of ze zich kunnen ‘leren beschermen’ tegen de invloeden van anderen. Daar zijn heel effectieve tools voor, die ik je kan leren. Maar altijd gaan we eerst werken aan het onderliggende in deze vraag. Wat is in essentie nodig?

Essentieel proces

Sta jij in contact met jezelf, sta jij in jouw energie, dan komt niet meer de vraag hoe je je kunt ‘beschermen’. Er vindt dan een essentieel ander proces plaats, wat maakt dat je niet meer in de ‘strijd zit’ waar woorden als ‘bescherming’ ‘tegen anderen’ nodig zijn.

Het uit jezelf vertrekken is een patroon dat je ergens onderweg in je leven jezelf hebt aangewend om een heel specifieke of diverse redenen. Nu ben je ouder. Hebt dingen gezien, meegemaakt, bent gegroeid. De kennis en ervaring van nu is nog niet geïntegreerd als het op dit thema aankomt.

Daarmee lijkt het voor je los te staan, en daarmee onlogisch, dat je twee schijnbaar tegenstellende dingen kunt doen; je kunt zelfverzekerd een presentatie voor een groep houden, maar niet een betoog houden als je één op één met iemand praat. Je weet goed anderen te adviseren over wat goed bij hen past, terwijl je dit voor jezelf lastig vindt te formuleren. Ook bij missieondernemers herken ik het. Dan vragen ze zich af ‘mag ik wel anderen coachen als ik mijn eigen sh*t nog niet op orde heb’. Door deze ogenschijnlijke tegenstellingen voel je verwarring, geen zelfverzekerdheid en dat maakt je onzeker.

Het is tijd om uit de strijd te komen.

Voel je welkom! Mail me jouw vraag (elke bewoording is goed! 😉 ) dan kunnen we een kennismakingsgesprek plannen ans@studiosprankel.info

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Mis geen waardevolle tips om echt onbelemmerd te ondernemen!