Op een andere plek, vanuit een ander standpunt bezien, krijg je met dezelfde feiten een ander verhaal!
Dat jij nu iets niet mag, voelt dat je niet goed genoeg bent, of het niet goed genoeg doet, wordt TEGENWOORDIG niet door jouw vader gezegd. Ook niet door jouw leerkracht van vroeger, niet door je partner en ook niet je baas. Wat zij ooit hebben gezegd of gedaan, zijn feiten die jij kunt behandelen als rekwisieten in jouw verhaal. Zet je die rekwisieten op een andere plek op het podium, dan krijg je een nieuw inzicht. Een ander standpunt en daarmee een ander verhaal.
Interpretatie
Dat geeft mogelijkheden, toch? Zet de feiten op een andere plek neer, vanuit een ander standpunt bezien, dan kan dat ruimte geven voor andere conclusies, ruimte aan nieuwe verhalen! Verhalen die jou niet langer afkraken, neerhalen, wegzetten. Ruimte voor een verhaal waarin jij doorhebt hoe die opmerkingen en acties ook geïnterpreteerd kunnen worden. Hoe ze óók ontvangen kunnen worden.
Ontvangen
Het is aan jou hoe je een opmerking ontvangt. Trek je het je aan? Vecht je er tegen? Of zie je het als een stuk ‘informatie’ waar jij in te kiezen hebt wat je er mee kunt doen? Kun je het á la minuut van je schouders laten afglijden, omdat je er totaal geen hechting mee hebt?
Hoe sterker jij in jezelf staat, hoe meer zelfvertrouwen je hebt, gestoeld op hoeveel liefde je voor jezelf voelt, hoe eenvoudiger je kunt kiezen wat je met zo’n opmerking wilt doen.
Bovendien, de verhalen die jij je nu jezelf vertelt zijn ontstaan uit opmerkingen, blikken van anderen, reacties die jij ooit op een bepaalde manier hebt geïnterpreteerd. Ja van je vader, die onderwijzer, die collega of leidinggevende. Jij hebt ze geïnterpreteerd. Ze zijn door de jaren heen hun eigen leven gaan leiden. Maar vergeet niet; feiten zijn rekwisieten in het verhaal dat jij jezelf vertelt. Nu mag je toestaan dat die feiten een andere plek op jouw podium krijgen.
Wat zeg jij tegen jezelf?
Hierboven heb ik het over opmerkingen van anderen, maar besef je eens hoeveel verhalen jij jezelf vertel! Vaak gaat dit over; Ik ben niet goed genoeg. Ik ben te slap, te lui, te zelfzuchtig, te egoïstisch, te dom, te ongezellig, te… veel (of weinig) van wat ook.
In je gedachte wordt dit bewust, maar vaker nog onbewust, aangevuld met een zin als: DAAROM ben ik niet genoeg om lief gevonden te worden. Daarom hoor ik er niet bij. Daarom ben ik niet goed genoeg!
Wij zelf doen onszelf zo veel pijn. Wij zelf halen onszelf zo neer. Wij zelf zijn zo hard voor onszelf.
Er is niemand in jouw leven die zoveel negatieve dingen over jou zegt, als jijzelf!
Het verhaal in je hoofd
Akelige aannames. Onjuiste aantijgingen. Dit zeggen we tegen onszelf via opmerkingen in ons hoofd. Als korte of langere verhalen die we onszelf vertellen.
Als je eens alle onvriendelijke opmerkingen over jezelf, één dag zou opschrijven, dan zou je in geval van getrouwd zijn waarschijnlijk stante pede een echtscheiding aanvragen!
Het wordt tijd voor een nieuw verhaal!
Nieuw verhaal
Een nieuw verhaal dat jij over jezelf gaat creëren. Eentje die je wel fijn vindt om aan te horen. Waarin jouw eigenheid wel goed tot z’n recht komt. Een nieuw verhaal welke helemaal bij jou past, bij wie jij in weze bent!
Een hele fijne manier om dit te doen is te beginnen met achterhalen welk verhaal jij op dit moment in je hoofd aan jezelf vertelt. Dat kan lastig zijn om in je eentje te doen, want het is al zo’n uitgesleten pad, gaat zo onderbewust en speelt in zo veel dingen op de achtergrond mee, dat het al helemaal verbonden is met alles wat je doet. Het verhaal dat ‘aan de oppervlakte’ HET verhaal lijkt te zijn, is het zelfs vaak niet.
Meestal is het nodig naar een diepere laag te kijken. Precies helder krijgen waar het om gaat. Dan kun je vanuit het juiste vertrekpunt stappen gaan zetten en van daaruit je nieuwe verhaal neerzetten!
Daarom organiseer ik woensdag 10 juni 2020 de masterclass Welk verhaal speelt er in jouw hoofd? En vrijdag 26 juni de training Schrijf een nieuw verhaal over jezelf!
NB Eerder in vergelijkbare versie verschenen via Nieuwetijdskind.com