Food for soul @ lunch: Her-inneren

Tags: HSP, her-inneren, jezelf zijn, intergreren, helen

“Nee, dat woord bestaat niet!” Ik stond voor het bureau van Engelse docent en weet nog precies wat er door mij heen ging. Allereerst en allermeest verwarring. Het golfde door me heen. Ik voelde ook direct een stuk leegte in mij. Alsof er iets werd weggerukt uit mijn lijf. Direct. Onoverkomelijk.

Direct je ticket á 17,50 incl BTW bestellen, klik hier (vermeld ook je naam en e-mail zonder apestaart)

Want, ik voelde wel dat dat woord bestond! Ik gebruikte het. Ik voelde het. Hoe kan dat dan, als het niet bestond?

Doordat een docent op het voorgezet onderwijs dat tegen me zei, nam ik het aan als waarheid. Die had toch doorgeleerd? Die gaf toch les in een taal (Engels) dus dan ‘moest’ het wel waar zijn.

Losgelaten
Ik heb me toen en daar dat woord laten ontnemen. De intentie van dat woord laten ontnemen. Ik volgde niet mijn eigen waarheid. Maar die van hem.

Daar kunnen we van alles van vinden. En herleiden. En oorzaken zoeken wat maakte dat ik die mening belangrijker vond, dan die van mijzelf.

Blijft, dat dit gebeurd is. Dat iemand stelde dat iets niet bestond. Zijn waarheid. En dat ik daar ter plekke en direct de beweging maakte dat woord ‘los te laten’ alsof ik letterlijk de trossen los liet en er een prachtig zeilboot weg kon dobberen, weg van mij.

De naam van die prachtige geliefde zeilboot was ‘verankeren’.

Herkennen

Fast forward naar zo’n 30 jaar later (30 OMG!!) waar afgelopen week mijn oog op viel:

We kunnen alleen iets ‘zien’ als onze hersenen het ‘herkennen’. Onze ogen zien niet, maar nemen indrukken op, die onze hersenen samenvoegen en vervolgens verbanden leggen met iets dat we ‘herkennen’.

Ik vond dit treffend en heb het zelf eerder beschreven in deze blog.

Als je naar dit concept kijkt (je kunt niet herkennen wat je nog niet kent), dan kun je dit breder trekken: Je kunt ook niet benoemen wat je niet herkent. En belangrijker nog; je hebt er dan geen grip op.

Woorden, taal geven ons handvatten om grip op de wereld te krijgen. De juiste bewoording, zelfs het JUISTE VERHAAL (in tegenstelling tot een  onbewust onhandig verhaal) is van wezenlijk belang! – Niet voor niets dat ik mij Woordfluisteraar noem en Doorbraaktrajecten begeleid op onbewuste onhandige verhalen, zodat je daarna jou nieuwe verhaal kan creëren met wat goed is voor jou en wat jij nodig hebt.)

Dit merk ik ook als het gaat om meningen, toelichtingen, uitgangspunten. Ik zie mensen langs elkaar heen praten, misinterpretaties, onbegrip. Met wrevel en disconnectie tot gevolg.

Bewustzijnsverruiming

Besef je dus ook; je kunt NOOIT een verhaal houden en er van uitgaan dat je het zo vertelt, dat  iedereen je snapt.

Jij vertelt jouw verhaal, met jouw begrip, ervaring, bewustzijnsverruiming. Daar zullen een aantal mensen op aanhaken. En anderen niet.

(Voor de missie-onderneemsters onder ons met een ‘bezield bedrijf’; dat is dus prima, want als het gaat om je bedrijf, hoef je die andere mensen ook niet als klant. Je wilt klanten waarmee je fijn samenwerkt, en waar je niet als een dood paart aan hoeft te trekken. Dus er is een mate van bewustzijnsverruiming nodig die past bij die van jou. Jij als coach kunt mensen wel een stuk verder brengen, omdat je herkent dat en WAT de afstand is.)

Bottom line: iedereen heeft een verschillende mate van kennis, ervaring, bewustzijnsverruiming. Dat maakt dat we elkaar vinden, begrijpen, willen begrijpen. Iets de waarheid vinden. Of juist niet.

Verankeren

Terug naar ‘Verankeren’. Laat dat nu net een woord, een begrip, een handeling, een intentie zijn die ik nu in mijn werk als coach bij klanten help integreren; het integreren van zichzelf in zichzelf. Dat jij in je lijf zit. Dat jij verankerd bent in jezelf. Dat je iets in jou(w lijf en wezen) laat verankeren. Of al verankerd zit, dat je daar contact mee hebt, maakt, onderhoudt!

Ik coach mensen om zichzelf weer met zichzelf te verankeren. Om hun gevoel (terug) te verankeren. Daar waar je om welke reden dan ook, van jezelf bent weggegaan, onderdelen los gelaten hebt, die nu ronddobberen als een losgemaakt zeilbootje op zee.

Als je niet goed contact kunt maken met wie jij in wezen bent, kan ik jou ondersteunen weer jezelf te worden.

Jouw lijf als ankerpunt, rustpunt, uitgangspunt.

Want als je goed verankerd bent, als het goed verankert zit, dan geeft dat solide basis. Voor jou privé en dit geldt nog meer als je jouw ‘thing to do in the world’ als basis hebt voor je missie-onderneming/bedrijf.

Her-inneren

Nu voelt het nog als dat de beweging van ‘her-inneren’ nog te maken is; de zeilboot weer binnenhalen. Je weer jezelf voelen. Onderdelen die onderweg verloren zijn of (on)bewust losgelaten, daar waar je anders bent gaan doen om te overleven, of puur jouw eigenheid terug naar voren brengen; het gaat om de beweging van her-inneren.

Als jij qua verhouding tot je lichaam en ‘het’ in de algemene zin, goed verankerd zijn, dan voel je je stevig, zelfverzekerd.

Dit helpt bij hoe je de wereld om je heen wilt en kúnt benaderen. Dat je niet onderuit geveegd wordt bij een opmerking. Maar dat je de rust kunt bewaren. Boven het gesprek kunt gaan hangen en metacognitieve reactie geven (reageren op de manier van contact in plaats van de inhoud van wat gezegd wordt).

Dat je voelt hoe het voor jou voelt.

Dat je weet wat jou waarheid is.

En dat je daarvoor durft te gaan staan. Of op zijn minst dit voor jezelf herkent en kunt vasthouden naast de waarheid van die van een ander.

Verankeren, ik heb het woord terug in mezelf gebracht.

Ik koester het.

Ik draag het uit. Ondersteun mijn klanten erbij.

Het is een prachtig woord.

Stevig, warm, veilig.

Fonetisch vind ik ‘ank’ heel prettig, alsof er iets naar me toe komt.

Steeds meer voelen en staan voor jouw waardheid. De waarheid die in jou verankerd zit. Vanuit zelfverzekerdheid, rust, ontspannen. Je bent welkom bij mij weer/meer te leren verankeren.

Er zijn 3 manieren waarbij ik je kan helpen;

  1. 27 mei 2021 12 uur geef ik een live class als Food for jour soul @ lunch! met als thema Her-inneren Deelname is 17,50 inclusief BTW. Je krijgt een opname, voor als je nog eens wilt kijken of niet live aanwezig kunt zijn. Meld je aan via deze betaallink en vermeld daarbij je naam en je e-maildres zonder apestaartje! (Herkent jouw bank mijn bank KNAB niet omdat je bv vanuit het buitenland deelneemt; je kunt ook rechtstreeks betalen. Vermeld dan ook je naam EN e-mail zonder apestaartje. NL89KNAB 0258 1233 54 tnv Studio Sprankel Ans Rozendal
  • Doe gratis de quick scan om te kijken in hoeverre jij nu vanuit jezelf leeft. Invullen vraagt ongeveer 3 minuten.
  • Werk 1 op 1 met mij samen. Vraag een afstemgesprek aan door mij een mail te sturen met ‘verankeren’ (dan weet ik dat je via deze blog komt) en dan gaan we samen kijken wat jij nu het meest nodig hebt en wat ik jou daarbij kan bieden ans@studiosprankel.info

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Mis geen waardevolle tips om echt onbelemmerd te ondernemen!