Eigen-aardige verlossing

Sta jezelf toe jezelf te zijn. Met je angsten en verlangens. Besef dat ze van jou zijn. Een ander heeft weer andere angsten. En verlangens. Toch menen we daar een oordeel over te moeten hebben. (Velen denken zelfs dat dat oordeel ook moeten delen met anderen. Maar dat hoeft echt helemaal niet!)

Houd het bij jezelf. Leer omgaan met afwijzing, als die ander het niet eens is met jouw idee.
Met jouw vorm van je veilig voelen.

Leer omgaan met je eigen oordeel over jezelf. Over wat je deed als spontane reactie. Of wat je juist achterwege liet. Maar nu je er langer over nadenkt, je graag had willen doen.

Deze oordelen over jezelf zijn al genoeg om mee te dealen! Maar dat is best lastig soms, zo’n zelfonderzoek. Want je komt jezelf dan zo tegen he…

Dus wat gaan we doen; over anderen oordelen. Of steunbetuigingen vragen over waarom jij toch eigenlijk wel zo’n goed oordeel hebt.

Ik vind dit tot nu toe zinvol geschreven, wat vind jij? 😉

Oordelen, we denken dat we het nodig hebben. Maar weet je ook waarom? Om ons zelfbeeld te versterken. Om onze onzekerheid te maskeren. Om ons deel van de groep te voelen. Om dat we nog niet voldoende geleerd hebben onszelf te handhaven, onze angsten te handelen. Onszelf te geven wat we nodig hebben.

Ik geef jou niet mijn steunbetuiging, meer nog; ik verlos je van je afhankelijkheid van mijn oordeel, zodat je kunt vertrouwen op jezelf vanuit de wetenschap dat je helemaal goed bent zoals je bent.

In het proces van terugkomen bij jezelf helpt het om te gronden, te aarden. Als je weet waarom je het nodig hebt te aarden, terug te komen bij jezelf, en je gebruikt de grondingsvorm eten daarvoor, dan weet je ook waarom het niet lukt minder te wegen als je telkens uit je centrum gerukt voelt.

Wat doe jij, en waarom doe je dat? En dan volgt een oordeel. Ik zou toch op een andere manier moeten gronden dan me te overeten. Dan te ‘oversporten’. Dan teveel wegzakken in social media.

Wees milder. En besef je meer over jezelf. Over je angsten. En ja, je verlangens. Zie ze aan! Geef er gehoor aan! Pas dan ontstaat de magie van zelf kunnen kiezen. En dat is vrijheid!

Kiezen hoe je gaat ontspannen, hoe je tot jezelf komt. Dan kun je kiezen of je gaat dansen of eten.

Mensch ken uwzelve. Of doe er op zijn minst moeite voor. Voordat je een ander beoordeelt. En hoe beter je jezelf en je eigen eigenaardigheden, angsten en verlangens kent, hoe beter je je kunt voorstellen dat die ander ook angsten heeft, en weer zijn of haar eigen-aardige manier om daar mee om te gaan.

Namasté

Wil je leren hoe je beter bij jezelf kunt blijven en niet meer dagenlang last hebben van de energie of opmerking van een ander? Bestel dan de 3 weekse on-line training Grip op je energie!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Mis geen waardevolle tips om echt onbelemmerd te ondernemen!