Waarom doen we de dingen die we doen. Waarom doen we dingen, zelfs als we ze niet willen? Waarom lukt het niet iets te doen wat goed voor ons is, en ‘gebeurt’ het dat we toch van onze voornemens, plannen, doelen afwijken?
Het geeft ons het idee dat we het DAN kunnen veranderen, als we het waarom weten. En toch blijkt dit maar al te vaak een illusie. Dat weten.
Als we namelijk weten waarom het ons niet lukt ons aan het voedingsplan te houden om af te vallen, dan wil dat nog steeds niet zeggen dat het verandert. Als we weten waarom kunnen we wel dingen aanpassen, doorgronden, affirmeren, plannen, maar kan het nog steeds zo zijn dat we afwijken van ons vooropgestelde plan of doel.
De waaromvraag is juist hier het hete hangijzer. Het woord ‘waarom’ brengt een specifieke energie met zich mee. Je zult dit direct merken als je ‘daarom’ veranderd in ‘maak maakt dat’. Bijvoorbeeld; waarom blijf ik te veel ongezonde snacks eten of Wat maakt dat ik ongezonde snacks blijf eten? Het geeft direct een andere ‘portal’ naar de issue waar je mee bezig bent.
Eigenlijk wil je feitelijk niet weten WAAROM je iets doet. Waarom vraagt om een verantwoording. En in de energie ben je niet op zoek naar een verantwoording. Je bent op zoek naar of een oplossing of een toeganspoort naar een andere mogelijkheid. De vraag naar ‘waarom’ helpt je hier juist niet bij.
‘Wat maakt dat ik te vaak naar ongezonde snacks grijp’ geeft daarmee direct een ander inzicht; het is als het ware een andere dimensie die je aanspreekt.
Uiteindelijk wil je het begrijpen, wil je iets veranderen, iets verbeteren, iets loslaten, iets leren. Als je dan begint met iets wat een beroep doet op je te verantwoorden (wat de ‘waarom’ vraag in wezen doet) dan stuurt dit je onderzoekende energie een richting uit, die je niet helpt.
Wat maakt dat ik doe wat ik doe, zelfs al wil ik het eigenlijk anders? Dit geeft een opening voor onderzoek. Het is de portal naar de dieper liggende intenties die in werking zijn met als gevolg dat je doet wat je doet.
Overigens, ook het NIET doen, het laten van iets, is iets doen; ontwijken, uitstellen, verontachtzamen… wat hier maar passend is voor jou.
Wat je AAN het doen bent, of dit nu een vorm is van bewuste actie, of een vorm van vermijden is, daar is een ‘beweging’ in te herkennen. Zelfs als het lijkt alsof je stilstaat of vastgelopen bent.
En vanuit mijn visie is dit zelfs de beweging die je zo onnoemelijk veel energie kost. Het is het bewuste gepingpong in je hoofd van zal ik wel of niet. Het niet kunnen kiezen. Het terugkomen op keuzes.
Maar ook het ‘onbewuste’ bewegen; je zet een actie in gang, een intentie, en breekt die weer af. (Dit afbreken kan onbewust of meer bewust plaats vinden.) Dit kan zo subtiel gaan, dat je het zelf eigenlijk niet goed herkent. Het is het niveau van activatie, op een onbewust level, dat zo ongrijpbaar is, dat je het niet kunt vatten; je kunt niet – zelf – herkennen WAT MAAKT dat je doet wat je doet.
Je weegt dagenlang keuzes af en dit kost je bakken met energie. En zelfvertrouwen. Dit doe je omdat je de beste keuze wilt maken. Daarbij wil je niemand voor het hoofd stoten. En ook zelf niet afgewezen worden. Dit zijn nog redelijk herkenbare beweegredenen. Wat maakt dat je deze beweegredenen hebt / aanvoert is dat je angst hebt om iets niet goed te doen in de ogen van bijvoorbeeld je moeder; je wilt haar goedkeuring en liefde. Of haar aandacht, goedkeuring, en als het even kan haar enthousiaste ondersteuning. En niet haar verbeterpunten hoeven aanhoren, niet te hoeven dealen met haar onzekerheid dat ze zoiets zelf niet zou durven doen. Niet jezelf hoeven in te houden omdat je nog niet de schuld kan dragen dat jij het beter kan hebben dan haar.
Dit. Of andere beweegredenen, dit zijn de werkelijke redenen waarom jij iets doet. Of laat. Hierboven gaat het voorbeeld over je moeder. Maar het kan over van alles gaan. Dat is het lastige; het gebeurt zo subtiel, op onbewust niveau, dat je het (nog) niet zelf herkent.
Dat is je ‘waarom’ je dingen doet, laat, forceert, je pijn ervaart, je blijft lijden, het je niet lukt, je toch door blijft gaan, je leegloopt, je niet kiest voor jezelf.
Al de redenen, beweegredenen, die je in feite tegenhouden, saboteren zo je wilt, op je intenties.
Dit is wat ik doe als woordfluisteraar; je helpen verstaan wat jij tegen jezelf zegt zodat je in je doen vastloopt terwijl je het zo graag anders wilt. Voor jou in je privé situatie, maar ook bij vrouwen met een hun prachtige missie-onderneming die ze hebben of willen starten!
Time for change? Lees dan even verder.
Wil jij helderkrijgen ‘welke beweging jij maakt’? Boek jezelf een eenmalige inzichtsessie van 1,5 uur. We gaan het letterlijk visueel maken. (Ik heb koffie, thee en yep tissues; tears tent to flood).
Ready fort the big work: boek jezelf een Doorbraaktraject
Ik faciliteer dit momenteel op basis Dana (vrije gift *)
*) Dana (vrije gift): velen vinden het lastig wat dan te geven als bedrag. Je kunt bijvoorbeeld het bedrag dat je bij een gemiddelde week aan boodschappen uitgeeft, als uitgangspunt nemen (1/2 x, 1x, 2x, x keer dit bedrag). Dit bedrag maak je van te voren over. Blijkt achteraf dat het je zo veel heeft gebracht dat je nog een aanvulling wilt geven, dan kun je nog een bedrag overmaken. In beide gevallen krijg je een factuur en betaal ik gewoon belasting via mijn bedrijf.
De energetische uitwisseling bij een inzichtsessie voelt voor mij passend als een bedrag ergens tussen een half tot ongeveer 2x je boodschappenbedrag. Een Doorbraaktraject is zo lifechaning dat voelt voor mij passend als vanaf 5x je boodschappenbedrag.