Let it flow; de kracht van water

Slap, futloos, niet vooruit te branden; ik verwelkom het vandaag op de tweede dag van mijn nieuwe intentie (mezelf gezonde voeding geven)! Het zijn tekenen dat mijn lichaam aan het overschakelen is van de snelle koolhydraten die het tot nu toe altijd kreeg, naar het verbruiken van de reserves in mijn lijf.

Ik weet uit eerdere ervaringen dat dit overschakelen een dag of twee kan duren. Ik stel me dus in op lekker rustig aan doen, niets forceren, goed luisteren naar mijn lijf. Dan ga ik voelen wanneer ik weer een stapje extra kan doen. Maar voor nu is het juist bewust een stapje terug.

Dit overschakelingsproces ga ik ondersteunen door extra water te drinken. De kans is namelijk groot dat ik hoofdpijn ga krijgen doordat allerlei afvalstoffen loslaten. Het is een reactie op de ontwenning aan de teveel aan snelle koolhydraten de afgelopen periode. Meer dan voldoende drinken helpt deze afvalstoffen afvoeren. En het geeft ook een voller gevoel, dus win-win =)

Water

Ieder mens bestaat voor zo’n 70 % uit water. Het zit overal in ons lijf. Water dat stilstaat in een slootje wordt vies. Dit beeld kun je meenemen voor je eigen lijf; vernieuw en verfris het water in je lijf door zelf voldoende water te drinken.

Wat is voldoende water in jouw geval? Laat ik het aangeven door te beschrijven wanneer je onvoldoende drinkt: als je huid droger wordt dan anders. Als je droge lippen bemerkt. Als je minder hoeft te plassen dan normaal. Allemaal signalen om even extra water te drinken.

Naast water in je lijf, houd ook rekening met de luchtvochtigheid in je leef/werkomgeving. Wij hebben bijvoorbeeld een houtkachel. Door het stoken wordt het nog droger dan alleen een centrale verwarming stoken. Dus wij hebben op alle radiatoren én op de houtkachel een bakje met water.

Als je gezonder wilt eten / afvallen is er nog een leuke bijkomstigheid: extra water drinken helpt je een voller maaggevoel te geven.

HSP en water

Ben je een hoog sensitieve persoon dan is het extra belangrijk voldoende water te drinken. Als HSP ben je in staat heel veel informatie uit je omgeving op te pikken. Dit vraagt om extra verwerkingstijd, die je jezelf niet altijd geeft. Dan kan het teveel aan informatie voor een stressreactie in je lijf zorgen. Extra water drinken helpt om deze processen, en de afvalstoffen die gepaard gaan met stress, beter te laten afvloeien.

Daarom adviseer ik de mensen die bij mij op consult komen, altijd die dag en een paar dagen erna, extra water te drinken. Er gebeurt bewust, maar ook onbewust, heel wat in deze sessies. De verwerking hiervan en de afvalstoffen die dit opbrengt, ondersteun je dan door extra te drinken.

Water en jij

In het kader van bewustwording: check eens een paar dagen hoeveel water jij drinkt. En wat gebeurt er als je 2 glazen per dag extra gaat drinken. Merk je  verandering op bij je huid, lippen, hoe je je voelt? Ik vind het leuk om je reactie hieronder te lezen.

(Tip; er bestaan zelfs apps voor je mobiel om je waterinname bij te houden!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *